Mar 302010
 

Ni som följt min blogg ett tag kommer kanske ihåg att storasyster hade en stor knöl på halsen när hon var mindre. Ett lymfangiom.

För ett ganska så bra tag sedan upptäckte jag en knöl på halsen strax under örat. Den dök upp när jag var förkyld och jag avfärdade den först som en svullen lymfkörtel, men när den inte försvann var det dags att kolla upp den. Så efter jul bokade jag tid på vårdcentralen men blev ganska snabbt vidareslussad till öron-näsa-hals. Där träffade jag en superbra läkare som klämde lite på halsen och sa: Du har en tumör i spottkörteln, ungefär 80 % är godartade och det är det vanligaste när man är ung. Hon gjorde en biopsi och svaret skulle komma efter 3 veckor.

Jag tog det ganska lugnt. Det är ju dumt att gå runt och ha cancer innan man fått ett sånt besked. Förra veckan ringde hon och sa att den var godartad (pleomorft adenom), men att den kunde bli malign på sikt. Jag ska opereras inom 3 månader. Det är en ganska så besvärlig operation då det finns mycket på halsen och speciellt ansiktsnerven. Så operationen kommer att ta minst 3 timmar och sedan 3-4 dygn på sjukhus.

Jag tänkte inte skriva det här på bloggen först. Men så tänkte jag hur glad jag själv blivit om jag hittat ett inlägg om något liknande när jag googlade som mest. Så nu gör jag det ändå. Jag vet även att det är många som kommer in när dom googlar på lymfangiom och det är skönt att kunna läsa om andra i samma situation!

Så nu väntar jag på operationstid och hoppas jag får en snart så jag slipper vänt!

Edit: För er som kommer in här via google tänkte jag bara uppdatera hur det gått.

Jag opererades i maj någon gång och operationen gick bra. Den tog ”bara 3 timmar”. läkaren hittade ansiktsnerven direkt och då blir det lite lättare. Efter två dygn på sjukhus tillsammans med halvdementa tanter på näräldrevården fick jag åka hem. Jag hade svårt att äta och var trött i början, men annars gick det bra. Halsen pryddes av ett nytt ca 20 cm långt ärr som fortfarande är lite rött, men faktiskt ser helt okej ut. Tumören visade sig vara godartad och det känns skönt. Nu hoppas jag att vi slipper fler knölar i denna familjen…

 mars 30, 2010  Posted by on mars 30, 2010 at 11:24 f m Funderingar  Add comments

  32 Responses to “Knöliga familjen”

 1. du ha en grymt sund inställning Karin! hoppas att du får en tid snabbt så att det är överstökat.

  kram kram

 2. Så skönt att höra att det var godartat…. Jag ska tänka massor på dig så kommer operationen att gå galant!! Tänker på dig!! JÄTTEKRAM

 3. Du är så klok vännen!! Jag hoppas du får tid snart och att det sedan går så smärtfritt som möjligt. Tänker på dig!

  kram

 4. Vad bra att du gick och kollade den så snabbt. Och ännu bättre är ju beskedet att den är godartad och att denska opereras bort. Skönt! Håller tummarna för att du får en tid snart så att du får det gjort så fort som möjligt. Det kommer att gå hur bra som helst och skönt när det är gjort. :) Starkt gjort att dela med dig här på bloggen och precis som du säger kan det kanske hjälpa någon annan som hamnar i samma situation. :)
  Sköt om dig!
  Kram Lotta

 5. Vilken tur att du ändå var så uppmärksam på det!! På så sätt har det ju inte hunnit bli någon fara verkar det till! Jag håller tummarna för att du får en snabb tid och att allt förflyter som det ska!! Kram! /Emma

 6. Jag tycker att du har en bra inställning Karin! Jag hoppas att du snart får besked om operation. Att vänta länge på en tid kan ju vara skittrist.. men helt plötsligt kommer det ett brev i brevlådan ;) kram

 7. Så bra att du kollade upp knölen så tidigt. Skönt också att den visade sig godartad. Håller tummarna för att du snart får operationstid och att allt går bra! kram!

 8. Underbart att den var godartad! Beundrar ditt ”lugn”, själv hade jag nog brutit samman vid ett liknande besked.
  Hoppas att allt går bra för dig och att operationen går ”smärtfritt”.

  Kram Malin

 9. Skönt att den var godartad. Och tror att det var helt rätt beslut att skriva om det, för tror som du att det uppskattas extremt om man har samma sak. Håller tummarna och hoppas att operationen går hur bra som helst.
  Kram!!

 10. Många kramar!

 11. Oj vännen vilka nyheter! Tur i oturen att den nu är godartad och att du kollade upp den i tid!
  Stora kramen! Maria

 12. Tack för att du delar med dej!
  Tänker på dej!

 13. Men gud Karin,,tur att den var godartad och att du snart är av med den..tänker på dig!

 14. Bara att kolla upp en sådan här sak tycker jag är ett stort och modigt steg. Hoppas du känner alla varma tankar som jag skickar, tänker på dig!
  Kram

 15. Men oj då! Hoppas att du snabbt får en operationstid och att operationen går bra!
  *Kram* / Lena B

 16. Hej. Hittade din blogg när jag försökt hitta fakta om spottkörteltumörer. Hittar ingen bra sida som ger tydlig och bra information.
  Min lillasyster har fått en tumör i spottkörteln och jag är sjuk av oro.
  Dem vet inte till 100% att den är godartad fråns dem har opererat ut och undersökt den. Men typiskt nog skulle hennes tumör sitta i en spottkörtel som det bara var 50% chans att den var godartad, (annars är det ju 80%)
  Hur har det gått för dig? Har du blivit opererad än? Hoppas verkligen att det gått bra!
  MVH Hanna en orolig syster

 17. Vilken tur du hade som hade träffade en uppmärksam läkare. Jag blev avfärdad då jag sökte för en knöl under örat. Om det inte hade varit för att man just denna veckan fick fylla i en undersökning om hur man blev bemött på sjukhuset så hade jag väl fortfarande fått kämpa. Jag kände ju så väl att jag hade något som inte funnits där förut.
  Blev remitterad till röntgen där man gjorde ultraljud och tog vävnadsprov i knölen.
  Provsvaret visade sig vara pleomorft adenom.
  Operation ett halvår senare. Hade jätteproblem med att jag inte kunde stänga ögat och hade inte heller någon känsel i halva ansiktet. Jag lovar att det är svårt att sova när ögat inte vill sluta sig. Fick sova med en mörklagd plastkopp över ögat i över en månad. Detta för att ögat inte skulle torka ut och min syn bli förstörd.
  Om några veckor ska jag tillbaka på återbesök då det gått ett år. Som jag är nu kommer jag att förbli har läkaren sagt. Jag har ett långt ärr, precis som du. Ärret värker vissa dagar och jag har fortfarande ingen känsel i kinden. Ögat torkar ut och jag får använda ögondroppar ständigt.
  Jag vill med mina rader säga att du haft en väldig tur att allt verkar gått så bra för dig.
  Ta hand om dig/ Hälsningar Ingela

 18. Hej, läste om din operation-har en vännina i Alingsas med samma tumör som ocksa skall opereras.
  Vart gjordes din operation,det är tydligen inte sa manga läkare,som kan gjöra det riktigt .
  Ursäkta min daliga svenska-jag är tysk och lärde mig svenska under tiden jag bodde i alingsas för ganska long tid.
  Kan du kanske meddela ,vem som gjorde var din operation.
  vore väldigt tacksamt-vill hjälpa min vännina.
  Sabine

 19. Hej!
  Jag opererades på sjukhuset i Borås av en kvinnlig läkare. Jag tror hon hette Malin? Alla var i varje fall riktigt duktiga och jag kände mig trygg hela tiden. Hon hade gjort relativt många operationer tror jag. Du får gärna kontakta mig på mail om du har fler frågor

  karinbrandin[snabela]gmail.com

  Hoppas det går bra för din väninna! Nu ett år efter operationen är ärret nästan helt blekt och jag har bara förlorat känseln i ena örat.

 20. Tack för att ni delar med er! Googlade och hittade din blogg. Det är precis sånt här jag vill ta del av – era erfarenheter! Själv har jag relativt nyligen fått beskedet och ska OP i slutet av september ( JAG har inte tid tidigare ;0)) Har fått besked att den är godartad men infon att ansiktsnerven kan skadas under OP. Har någon utav Er blivit sne i ansiktet? Vänliga hälsningar Mia från Småland

 21. Kom på fler frågor i natt :0)
  Vet du hur det kommer sig att vi fått dessa tumörer – ngn särskild riskfaktor? Har Du varit i kontakt med ditt försäkringsbolag – 20 cm långt ärr på halsen …. faller detta under ”vanprydande ärr”?
  Kommer säkert på fler frågor ;0)
  Känner ingen större oro men det ska bli skönt att få bort den!
  Jag glädjs med dig och att det verkar ha gått bra men känner verkligen för Ingela som verkar ha kvar flera relativt jobbiga symtom. Kämpa på brudar! Själv opererade jag bort för ca 20 år sedan, en godartad tumör på hypofysen. Fick då en extrem ödmjuk inställning till livet efter att ha träffat på de som har det betydligt tuffare. Min filosofi sedan dess har varit ” De finns dem som har det värre!” Våra är ju godartade!!!! Min älskade man kommenterade min nu andra tumör genom att säga ”Du skulle inte gått i avel om du vore hund” + ett enormt varmt leende :-) Och jag klagar inte – två godartade tumörer – första när jag var 20 och nu andra när jag är 40 år ….. Kommer nästa godartade när jag är 60 år så är det ok :0) Hopps! Dax att göra frukost åt lilltjejen (4 år). Kramar Mia

 22. googlade min tumör och hamnade här. Har opererat bort mitt pleomorft adenom för två veckor sedan. Operationen var planerad till 2-3 timmar men den blev rätt omfattande. Hela nio timmar, då den var mycket större än dem trodde. Mina nerver är väldigt trötta och mitt ansikte hänger inte riktigt med efter operationen. Hur länge hade du det så? kram!

 23. Hej! Googlade pleomorft adenom och hamnade här! Väldigt tacksam att du skrivit om dina erfarenheter och att även andra har kommenterat ytterligare. Fick igår reda på biopsin av min knuta jag har under örat. Pleomorft adenom. Är vidareremitterad till ÖNH i Kund för diskussion kring OP. Känns lite nervöst, men jag vill nog gärna ta bort den. Vill inte riskera att den skulle utvecklas till något elakartat… Har redan förlorat många i min närhet i cancer, så vet hur jävligt det kan vara :-/ Tack för ditt inlägg! /Emma

 24. ÖNH i LUND och inget annat ;-)

 25. Hej, stort tack för att du delade med dig. Hamnade här via google. Jag ska operera mig nu på måndag för samma diagnos och det känns skönt att det är fler som har genomgått detta och att det har gått bra.
  Jag har känt mig ganska ensam men haft otroligt stöd från familjen.
  Är inte så orolig för ärret, är mest orolig för att ansiktsnerven ska skadas eller att man får en värre variant av Freuds Syndrome. Inte så kul.
  Det som kanske har varit värst är att man inte kan göra något annat än att operera bort den, att man måste inse fakta att det inte är något man kan kontrollera själv (är kontrollfreak) Man måste helt enkelt göra det.
  Men jag säger som någon skrev ovan, det finns dom som har det värre och jag är tacksam för att den inte var malign.
  Åter stort tack för att du delade med dig. Och vad skönt att det gått bra. Vi verkar inte vara ensamma om detta. Kramilikram

 26. Hej igen! Tänkte bara säga tt jag nu varit på ÖNH i Lund och jag kommer att få en operationstid om några veckor. Nervöst! Men som Indra ovanför skrev, det måste ju göras. Hur länge var du sjukskriven efteråt? Fick ett infobrev där det kunde röra sig om två-tre veckor. Känns ganska länge :-o

 27. Hej, sitter och väntar på provtagning för att få bekräftat om min tumör som också sitter precis under örat är godartad eller inte. Blev lättad och glad att se att andra har gått igenom samma sak. Tack för att du delar med dig.

 28. Jag står just nu inför en likadan operation =(

 29. Tack för infon, jag har fått samma sak! jag googlade som mycket jag kunde och ditt svar var det bästa. Tack igen =)

 30. Å vad skönt att få veta lite mer om detta… Har som flera av er andra skrivit inte hittat så mycket matnyttigt om denna diagnos. Fick idag hem svar på prover jag tog för en vecka sen som visade på Pleomorft adenom. Har haft knölen i ca 1,5 år och har avfärdat det till det ena och det andra, men tog tag i det i april och uppsökte min vårdcentral. Knölen har växt det senaste året och är uppskattningsvis 2-2,5 cm i diameter. Läkaren sa att det var en svullen lymfkörtel och sa att hon själv hade flera sådana, inget att oroa sig för… Dock sa hon i förbifarten att hon skulle konsultera en mer erfaren kollega efter mitt besök för att få en second opinion, och det är jag glad för idag. Fick efter några dagar hem ett brev där kollegan sagt att remiss till ÖNH för biopsi skulle göras samt att jag skulle gå för att ta en massa blodprover. Då började jag söka efter information om förstorade lymfkörtlar och hittade flera diagnoser jag tyckte passade in, alltifrån elakartad cancer till mindre allvarliga tillstånd. Tankeverksamheten gick på högvarv såklart… Blodproverna visade att alla värden låg inom normalgränserna, vilket lugnade mig mycket, om jag varit allvarligt sjuk hade det säkert visat sig på blodprover. När jag nu för en vecka sen var hos ÖNH-läkaren misstänkte hon att det inte handlade om lymfkörteln utan om spottkörteln. Hon tog prover och idag fick jag alltså svaret i ett brev på posten. Ska göra en röntgen, väntar på tid, och i september ska jag få träffa läkaren för att prata om operation. Innan jag hittade all denna info tänkte jag att det nog var en enkel historia, lokalbedövning och ett litet snitt så borde det vara klart :=). Inser nu att så inte är fallet och att det kan bli komplikationer… Är trots allt glad för att den är godartad, ett besked att förhålla sig till även om mycket nya frågor dyker upp. Då var det så himla bra att hitta många svar här, tack så mycket för att ni delat med er, oerhört värdefullt!

 31. Tack för informationen…så skönt höra att allt inte behöver vara nattsvart. Är själv i samma sits.

 32. …så skönt höra att allt inte behöver vara nattsvart. Är själv i samma sits.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>