Apr 082009
 

När vi var hemma hos svärmor och svärfar för ett tag sedan tog vi med oss Tibast hem. Det är en buske med rosa blommor som blommar på bar kvist och jag tycker det är en av de finaste buskarna som finns. Problemet är att den är väldigt giftig och det känns ju sådär när man har små barn. Jag tänkte i varje falla placera den långt bak i ett land så länge så får man väl ta och repa av blommorna innan den sätter bär.

tibast.jpg

 april 8, 2009  Posted by on april 8, 2009 at 3:49 e m trädgård Tagged with: ,  Add comments

  2 Responses to “Tibast”

  1. Jag håller med, de är superfina, men jag försöker hålla mitt löfte till mig själv om att inte ha något giftigt i trädgården så länge Julia är så pass liten som hon är. Inte för att hon någonsin stoppat något ”dumt” i munnen eller så, men…

  2. Hej!
    Tänkte bara berätta att tibast som växer i naturen är fridlyst, så man får egentligen inte gräva upp den och flytta på den. Jag antar att den tibast du tagit hem är odlad och då är det nog OK att ta med sej av den. Den finns med både rosa-lila och vita blommor. Jag bor på landet och ca 500 meter från mitt hus växer den vilt, så jag har förmånen att ändå få njuta av den på promenadavstånd.
    Sen kan det vara bra att veta att hela växten är giftig, men bären och barken är allra giftigast. I någon gammal florabok vill jag minnas att det står ungefär ”ett enda bär är nog att ta lifvet av en voxen man”. Förr användes den bl a mot ohyra. Man drog remsor av barken, flätade ihop och satte om halsen på husdjuren för att inte ohyran skulle gå på dem.

    Jag håller också med om att den är jättevacker, men det vete sjutton om jag skulle vilja ha den i min trädgård, fast jag inte har egna småbarn. Men jag har ju som sagt turen att få se den ändå =)

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>