Nov 142011
 

Idag är det min tur att ta över stafettpinnen i pysselstafetten och jag gör det från En meter tyg som inspirerade igår med ursnygga bokomslag av gamla jeans.

Det börjar bli dags att mata småfåglar och idag tänkte jag dela med mig av ett recept på fågelmat som man gör själv. Man kan lägga i nästan vad som helst som har med nötter, torkad frukt och frön att göra. Man ska bara se till så att det inte är saltat.

I min fågelmat idag utgår jag från ett paket ister, man kan också använda sig av kokosfett. Jag smälte fettet på spisen och när det smält hällde jag i 1-2 dl matolja och sedan fyllde jag på med havregryn och solrosfrön. Jag fyllde så att det var ganska mycket frön i förhållande till fett, men man får inte hälla i för mycket för då är det inte säkert att blandningen håller ihop i formen när det stelnat.

Sedan ställde jag ut grytan för att kyla av sig lite. Tänk på att ha lock på annars kanske fåglarna ätit upp maten innan den är klar :) Enklast är att jobba med blandningen när fettet börjat bli lite vitt igen då flyter det inte ut under formarna.

När man anser att blandningen har stelnat lagom mycket är det dags att fylla formarna. Jag valde pepparkaksformar att lägga min smet i, men det blir lite pilligare. Enklast är att lägga i en kruka som man hänger snett upp och ner eller i kokosnötter.

Nu är det bara att låta det stelna och sedan försiktigt ta ut dem ur pepparkaksformarna. Sedan får man sätta fast något i dem så att man kan hända dom. Jag valde fyrdubbel sytråd.

Detta är ett pyssel som barn med fördel kan vara med på och det är roligt att sedan kunna hänga upp de fina formarna i träden utanför och vänta på att någon fågel kommer och kalasar. Ett plus är att händerna blir lena av att hantera allt fett. :D

Det var mitt pyssel som jag bjuder på idag. Imorgon lämnar jag med varm hand över stafettpinnen till made by lullsan

 

 november 14, 2011  Posted by on november 14, 2011 at 7:09 f m Annat pyssel, trädgård  Add comments

  4 Responses to “Fågelmat”

  1. Det känns som ett himla mysigt pyssel att göra med barn och sen sitta och kika på småfåglarna (och skatorna… ;-) ) tillsammans. :-)
    Hoppas du har en bra måndag och får en finfin vecka!! :-)

  2. Vilket bra pyssel! Det är ju roligare att ha en frögran eller ett fröhjärta i grenen än en boll :o))

    //Henrietta

  3. Smart! Dotterns pappa får ett fågelhus i fars dag (ja, vi firar det till helgen istället), och det vore ju sjysst att göra såna där då. Tack!

  4. hej, jag har ÄNTLIGEN fixat med inloggningen till din blogg!! Roligt att se bilderna på barnen speciellt. Härligt med ett växthus! Hälsa Svante, o hoppas vi kan ses! I somras var det rörigt, vet ni ev hade vägarna förbi när ni var i Västervik. Har pratat med Johan T om vi kanske kunde hälsa på er samtidigt, får väl dock bli i vår..

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>